Afdrukken

Shakespeare 425

Een beeldende inleiding op het Elizabethaans theater in de 16e en 17e eeuw.

Niet alleen komt in deze presentatie de cultuur van de Tudors en de Elizabethaanse samenleving aan de orde; ook wordt aandacht besteed aan de Londense daglichttheaters, en de vraag wie Shakespeare eigenlijk was.

U hebt vast wel gehoord van de Engelse koning Henry VIII die zes echtgenotes versleet. Hij moet een charmante man zijn geweest, die de kwaal aan zijn been (gevolg van een toernooi) nauwelijks kon verdragen en door de jaren heen veranderde in een grillige potentaat. Minder bekend is dat zijn tweede huwelijk, met de hofdame Anna Boleyn, grote veranderingen in Engeland veroorzaakte. Door een conflict met de paus over de scheiding van zijn eerste vrouw kwam hij op het idee om zelf het hoofd van de Engelse kerk te worden. Daarmee sneed hij de Europese, katholieke wortels voor zijn Engelse volk af. Intussen bracht Anna Boleyn niet de vurig gewenste zoon ter wereld, maar een pittig meisje dat het 16e eeuwse leven zou gaan bepalen: koningin Elizabeth I.

In deze presentatie vertelt Els Launspach over deze Elizabethaanse maatschappij: de wereld waarin Shakespeare zich ontwikkelde tot de eminente toneelschrijver die we kennen.
Wie was hij eigenlijk?

els lauinspach

Els Launspach www.elslaunspach.nl is dramaturg en schrijver. Ze gaf vijfentwintig jaar les over de Griekse tragedie en Shakespeare op de Academie voor Theater en Dans. Haar roman Messire (2008) gaat over Richard III en het toneelstuk dat Shakespeare over deze Engelse koning schreef.
De spectaculaire vondst van diens skelet in 2013 in het centrum van Leicester werd de context van de roman in de Engelse vertaling: Richard Revisited. Over de ontdekking van het skelet in Leicester en de verandering in denken over koning Richard III, de laatste Plantagenet, verschijnt dit jaar een bioscoopfilm van Stephen Frears, met Sally Hawkins en Steve Coogan in de hoofdrollen, onder de titel The Lost King.


Spreker:
Els Launspach
Aantal deelnemers: min. 6/max. 20
Tijd: donderdag 14.00-16.00 uur
Datum: 10 nov. 2022
Kosten: € 7,00 incl. consumptie
ter plaatse te voldoen, liefst gepast

Geef svp. van tevoren op dat u komt via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.