Afdrukken

blauwe tram 3kl

De Blauwe Tram is een legendarisch voertuig in onze regio.

A. De Blauwe Tram naar Overveen en Bloemendaal
Datum lezing: woensdag 28 sept. 2022

Wist u dat over de Julianalaan een tram heeft gelopen? De Blauwe Tram was eigendom van de NZH en werd gebouwd door de firma J.J. Beijnes in Haarlem. Tot 1961 was de tram een belangrijk vervoermiddel tussen Haarlem, Hillegom en Leiden. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het verkeer, het vervoer en de ontwikkeling van de noordelijke Randstad. Deze lezing neemt ons mee in de tramgeschiedenis van Overveen en Bloemendaal.

Boedapeter 2kl

B. De tramlijn Amsterdam – Haarlem – Zandvoort
Datum lezing: woensdag 26 okt. 2022

Dit is de beroemdste tramverbinding van allemaal: de lijn van Amsterdam via Haarlem en Aerdenhout naar Zandvoort. De Blauwe Tram sprak tot ieders verbeelding. Veel regio-bewoners hebben er nog een herinnering aan. Helaas moest de tram plaats maken voor de bus. Op tumultueuze wijze namen de omwonenden er in 1957 afscheid van. Jammer genoeg is er van het Blauwe Tram-materieel weinig overgebleven. Toen de laatste trams werden gesloopt beseften slechts enkelen de cultuurhistorische waarde ervan. De Stichting De Nieuwe Blauwe Tram is momenteel bezig met de bouw van een nieuwe Blauwe Tram. De bedoeling is dat die in Den Haag gaat rijden.

Wim Beukenkamp is voorzitter van Stichting De Nieuwe Blauwe Tram

Spreker: Wim Beukenkamp
Tijd: woensdag 14.00-15.30 uur
Aantal deelnemers: min. 5/max 25
Kosten per lezing: € 7,00 incl. consumptie
ter plaatse te voldoen, liefst gepast

Geef svp. tevoren op dat u komt via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.